A fogyasztói társadalom

2010.06.30. 09:20

Fogyasztói társadalom egy olyan társadalom, ahol az egyre növekvő számú árucikkek és szolgáltatások birtoklása és használata az elsődleges kulturális törekvés, ez az egyéni boldogsághoz, társadalmi státuszhoz és nemzeti sikerességhez vezető legbiztosabb út.

Vagyis megszerzünk, fogyasztunk, eldobunk, újat szerzünk. Más fajtát, jobbat, menőbbet. Ez a szemléletmód érdekes módon egyre több helyen megjelenik. Az egyik példának a mobiltelefont említeném meg. A többség évente lecseréli, mert "túl ciki" lenne sokáig ugyanazzal a készülékkel mutatkozni. A mobilod remek mérőszám arra, hogy mennyire vagy király. Legalábbis a tévhitben élők szerint.

Sajnálatos módon a "fogyasztói társadalom" életstílus sok egyéb dolgot is megváltoztatott. Szoktam viccelődni azzal, hogy Magyarországon a házasságok egyik fele válással, a másik fele (természetes vagy nem természetes) halállal végződik. De miért válnak el ilyen sokan? A szerelemtől annyira vakká váltak, hogy téves döntést hoztak? Ennyien? Bizony a válasz nem itt keresendő. Önzőek vagyunk. Addig élünk egy kapcsolatban, ameddig az NEKÜNK jó. Minek hozzunk áldozatot a másikért, ha amúgy is ezret "kapni", akikért nem kell ilyen áldozatot hozni, nem kell türelmesnek lennünk vagy éppen lemondanunk valamiről. Egyszerűbb lecserélni.

Isten hozott hát a 21. században, a fogyasztói társadalom virágzása, az önfeláldozás, tolerancia, a klasszikus értékrendek kihalása idején!

A bejegyzés trackback címe:

https://sentinelwex.blog.hu/api/trackback/id/tr562120159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

insurrectionistgirl 2010.07.26. 09:33:19

Hát igen. Elkeserítő, hogy idáig süllyedtünk. :'( Ráadásul már globális.
süti beállítások módosítása